Láma Anagarika Govinda: Függőség és szabadság




A legtöbb ember jobban fél a szabadságtól mint a szolgaságtól. Hisz sokkal kényelmesebb másokat követni, mint saját ítéletünket és lelkiismeretünket, hiszen ezek mindig új egyéni kezdeményezéseket, döntéseket erőfeszítéseket és folyamatos felelősséget követelnek tőlünk.

Ez leginkább azokban a vallásos praxisokban mutatkozik meg, amelyekben az átlagember, hogy személyes felelősségétől szabaduljon, dogmákban menekül. A saját felelősség értelmét újra felébreszteni, az egyik legnagyobb történelmi érdeme az indiai középkor buddhista misztikusainak (siddhák), kik a kolostor élet kényelmét és védelmet feladva, mint magányos zarándokok az otthontalanságban keresték a megvilágosodás felé vezető utat, ahogy azt egykor a Buddha is tette. 
Sokszor excentrikusnak ható, sőt paradox életmódjuk (ami gyakran a zen-módszerekre emlékeztet), mintegy reakció és tiltakozás volt a dogmatikus szűkkeblűség, az önigazolt erény ellen. (...)

A megvilágosodás nagymesterei nem a kolostorokban világában érték el céljukat. A megvilágosodás nem adható át másoknak adományként. A megvilágosodás súlyos, az erdők magányában, a hegyek vadonában, barlangok sötétjében, vagy sivatagok végtelenségében megvívott, önmagunkkal folytatott harcok eredménye. Ezek azok a helyek, amelyeken az emberi szellem nagy, döntő csatáit megvívták. A nagyok útja mindig a magányosság ösvénye volt és az emberi ítéletektől és előítéletektől való teljes függetlenség útja.


Láma Anagarika Govinda: Meditációs gondolatok, 22

A Milarepa kép forrása: Wikipedia

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Láma Anagarika Govinda: Miért vagyok buddhista?

Bódhicsitta - A Felébredés tudata