Láma Anagarika Govinda: Individualitás és harmónia


Annak bizonyítása helyett, hogy minden vallás ugyanazt az istent keresi, sokkal fontosabb volna azt kimutatni, hogy minden ember egy más istent él át, és hogy éppen ez a „más”-ság,  ez az egyéni szemlélet az, amely az élőlényt az automatától, az átélt istenséget pedig az elképzelt, elgondolt fogalomtól megkülönbözteti.

Gondoljunk arra, hogy a harmónia sohasem azonos hangok sokaságából adódik, hanem éppen ellenkezőleg, sok különböző hang összességéből, mely hangok egymással belső kapcsolatban állnak. Ilyenformán áll elő az istenek sokaságából a világ harmóniája is.

És éppen annyira, amennyire a hangok harmóniája sohasem lehet valamiféle létező, stagnáló valami, hanem egy állandóan születő dolog, a világ harmóniája is csak állandó folyamatában, valamivé történő átalakulásában (az egység felé való törekvésben) képzelhető el,  és nem az levésben/létezésben (egy valamivé lett, lezárt és stagnáló egységben).

Tökéletesedés csak az egyéniben, az individualitásban lehetséges, viszont ennek az individualitásnak felül kell emelkednie a csak-személyesen.

Láma Anagarika Govinda: Meditációs gondolatok, 4



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Láma Anagarika Govinda: Miért vagyok buddhista?

Láma Anagarika Govinda: Függőség és szabadság

Bódhicsitta - A Felébredés tudata