Óriáskönyv Tibet freskóiról




Tibet freskói. Ezzel a címmel adta ki a Taschen kiadó azt a 498 oldalas, 50X70 cm-es és több mint 27 kilós könyvet, műalkotást?, amelyben Thomas Laird amerikai fotográfus képei láthatók. A szumóbírkózó-méretű, XXXL-es exkluzív mű példányait maga Őszentsége a Dalai Láma is aláírta.

A fotós a Tricycle magazinnak adott interjúban elmondta, hogy a minél nagyobb felbontás érdekében minden egyes freskóról erős fényben fotók százait készítette el, és a különálló egységeket aztán számítógéppel rakta össze. Így, valamint a legmodernebb nyomdatechnikának köszönhetően, a könyv lapjain úgy nézhetők meg ezek a freskók, ahogyan azt a helyszínen sem lehetne látni. Ragyogó színekben – és tegyük hozzá: az eredeti méretükben.

Thomas Laird először1986-ban a Lukhang-templomban látott freskók láttán döntött úgy, hogy minél több ilyen tibeti emléket megörökít. Évszázadokon át csak a mindenkori Dalai Láma látogathatta ezt a titokban tartott helyet, ami Lhaszában, a Potala-palota mögött húzódik meg. Itt, egy tavacska közepén fekvő szigetre épült fel a Lukhang templom még a 17. században, Tibet vallási vezetőjének meditációs helyeként. Magát az elvonuló helyet Desi Szangye Gyatso, az V. Dalai láma régense, majd a VI. Dalai láma megtalálója készíttette el. Falait freskók borították, rajtuk jantra jóga gyakorlók, guruk, királyok, szivárvánnyal körülvett kristályok, dzogcsen-tanítások képi megfelelői. Ezeket a falfestményeket csak 1986-ban ismerhette meg a világ, amikor is Thomas Laird engedélyt kapott arra, hogy lefényképezhesse őket. Maga a templom egy háromdimenziós mandalaként épült meg, három emelete a megvilágosodás három dimenzióját jelképezi – nevezetesen a külső valóságot, a belső tapasztalást és a téren és időn túli transzcendens dimenziót. A freskókat védőborítással látták el, de a termekben rosszak a fényviszonyok, ezért aki ott jár sem láthatja jól a képek részleteket.



Laird aztán, mint az interjúban is elmondja, akkor döbbent rá, hogy milyen könnyű a buddhista emlékeket elpusztítani amikor a talibánok felrobbantották az afganisztáni Bámiján-völgyben a sziklákba faragott hatalamas Buddha szobrokat. Pénzt gyűjtött hát és Tibetet járva elkezdte lefényképezni a freskókat. Az idén megjelent könyvben a Likhung templomon kívül a Potala-palotában, és számos más helyszínen, például a Szakja, a Szamje vagy éppen a Drepung és Necsung kolostorban készült fényképek láthatók.

Az impozáns méretű kiadványt magától a kiadótól meg is lehet rendeleni, ára méretéhez hasonlóan szintén vaskos, 10.000 euró, tehát jelenlegi árfolyamon 3,3 millió forint. Remélhetőleg készül majd belőle elérhető áron is kiadvány. Addig is itt van néhány kép a kiadó oldaláról.







Végül pedig egy néhány perces videó, ami a Lukhang kolostor freskóiról szóló korábbi londoni kiállításhoz készült.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Láma Anagarika Govinda: Miért vagyok buddhista?

Láma Anagarika Govinda: Függőség és szabadság

Bódhicsitta - A Felébredés tudata