Láma Anagarika Govinda: Kultúra



A kulturálatlan ember a dolgokat csak önmagára vonatkoztatva szemléli. A kulturált ezzel szemben felismeri a nagy és lényegi összefüggéseket és szemlélődése közben kikapcsolja tulajdon személyét, mentes az előítéletektől. A tudás felhalmozása a látókör kiszélesítése nélkül a félműveltek jellemzője és nemritkán az úgynevezett művelteké is.

Egy egyszerű paraszt vagy nomád, aki talán írni és olvasni sem tud, de nem veszítette el kapcsolatát az univerzális háttérrel, illetve a benne lévő örök tudattal, kulturáltabb mint a „csak művelt”, akinek tényekre épült tudása csak önnön közvetlen céljainak szolgálatában áll.

A múlttal való organikus kapcsolat az eleven tradíciók révén értékes alapja a kultúrának, éppúgy, mint a múlt történelmi ismerete, mely képessé tesz bennünket arra, hogy az emberi viselkedést és cselekvést önérdek nélkül szemléljük. A világmindenség ismerete (legyen az tudományos vagy metafizikai-mitológiai alapokon nyugvó), lényeges kultúrfaktor, amennyiben ez a tudás elősegíti minden világok és lények elválaszthatatlan egységének tudatosítását.

Még a tiszta tudomány részéről olyannyira el nem ismert rendszer is, mint az asztrológia is értékes adaléka az emberi kultúrának. Mint ahogy a tudomány felfedezései nem tették feleslegessé a vallásokat, hanem csak megszabadították azokat az értelem-ellenes dogmák és a népi babonákban ballasztjától, úgy az asztronómia sem szünteti meg az asztrológia alapvető értékét, azaz az ember és a világ-egész között fennálló élő állapot kifejezőjét.

Az asztronómia mint olyan, (mint matematikai-fizikai világkép) nem segít minket abban, hogy a világot és a világban való helyzetünket megértsük. Épp ellenkezőleg: több problémát teremt, mint amennyit megoldani képes és elidegeníti az embert a világmindenségtől, amennyiben egyre inkább absztrakt nagyságok szisztémájavá teszi. És ezen utóbbiak oly távol esnek minden élőtől, hogy többé már semmi vonatkozások nincs az emberhez és lelki-szellemi világához.

Láma Anagarika Govinda, Meditációs gondolatok, 26


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Láma Anagarika Govinda: Miért vagyok buddhista?

Láma Anagarika Govinda: Függőség és szabadság

Bódhicsitta - A Felébredés tudata