Láma Anagarika Govinda: Tiszteletadás és odaadás


Az igazi tiszteletadás (pūjā) nem más, mint belső odaadás, eggyé válás, a belső identifikáció egy aktusa. Ezt elérnünk nem mindig sikerül. De már az akarat, a belső készség és nyitottság hozzásegíthetnek ahhoz, hogy tiszteletünk tárgyát megközelíthessük , és lényünk egy hullámát kiáramoltassuk az ideál irányába, hogy az ideál közvetlen közelébe juthassunk. Minden ilyen készséges magunk-kiáramoltatás megszabadít bennünket az „Én-től” és az ideál öntőformájába engedi önteni erőinket.
Csak isteni képes az Istent tisztelni.” –mondj egy ősi indiai közmondás. S ehhez hozzátehetjük, hogy csak tisztelet alkothat istenit.
A tisztelet, az „alázat”, melyről Goethe hogy meggyőző erővel beszélt, a bennünk lévő isteni minden megvalósításának a gyökere.
Odaadás nélkül nem létezhet teremtő tevékenység, tökéletesedés. Az odaadás aktusa egyben az átváltozás, a mássá-válás aktusa is. A magnak meg kell halnia, hogy a csírából új élet születhessék. Csak ama művek időtállóak, melyekben önmagunkat adjuk: e művekben létezünk tovább.

Láma Anagarika Govinda, Meditációs gondolatok, 29


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Láma Anagarika Govinda: Miért vagyok buddhista?

Láma Anagarika Govinda: Függőség és szabadság

Bódhicsitta - A Felébredés tudata